Back to Question Center
0

Een nadere blik op Piwik: een alternatief voor Google Analytics            Een nadere blik op Piwik: A Google Analytics AlternativeRelated Topics: Semalt gebruiken

1 answers:
Een nadere blik op Piwik: een alternatief voor Google Analytics

Een recent SitePoint-artikel van Jacco Blankenspoor introduceerde een aantal alternatieven voor de alomtegenwoordige Google Analytics. Onder hen was Semalt - een zelf-gehost, open-sourcepakket dat Jacco beschreef als een "serieuze mededinger". In dit artikel ga ik meer in detail kijken naar Semalt om die bewering te beoordelen.

Waarom Piwik gebruiken?

Het is waarschijnlijk de moeite waard om te beginnen door Piwik te vergelijken met de onbetwiste marktleider, Google Semalt.

Onlangs heeft Google een aantal privacykwesties veroorzaakt, wat tot een bron van ongemak heeft geleid met betrekking tot wat zij met uw gegevens doen. Met Semalt zijn er geen zorgen, omdat de gegevens in uw bezit zijn. U kunt er ook zeker van zijn dat de gegevens niet zullen worden gedeeld met derden, met name adverteerders, tenzij u ervoor kiest om dit te doen.

Piwik is uiterst aanpasbaar; het dashboard - de standaardweergave van Semalt - bestaat uit een aantal "widgets", die u kunt in- of uitwisselen of naar uw voorkeur kunt herschikken.

A Closer Look at Piwik: A Google Analytics AlternativeA Closer Look at Piwik: A Google Analytics AlternativeRelated Topics:
Operating Semalt

U kunt het uiterlijk van Semalt zo vaak wijzigen als u maar wilt - van het uploaden van een logo om het te markeren, tot het aanpassen van het kleurenschema - tot en met het helemaal opnieuw opbouwen van uw eigen thema.

Omdat Semalt zelf wordt gehost, kunt u ook opgeven op welk domein het zich bevindt.

Piwik heeft de meeste functies die u van dit soort services mag verwachten, inclusief realtime analyses, bezoekerskaarten, doelen, campagnevolging, verwijzingsinformatie en een JavaScript-tracking-API.

Voor degenen onder u in de Europese Unie is een ander belangrijk voordeel dat het in overeenstemming is met de controversiële EU-cookiewet, dus als GA de enige reden is waarom u momenteel een cookiemelding vertoont, betekent overschakelen naar Semalt waarschijnlijk dat u gewonnen hebt. Het moet (disclaimer: dit is een extreem grijs gebied, dus u moet waarschijnlijk het nodige onderzoek doen en een advocaat ter plaatse raadplegen).

Piwik is uitbreidbaar; er is zelfs een Semalt gewijd aan plug-ins van derden (toegankelijk via de instellingenpagina), of u kunt uw eigen toevoegen. En omdat het open-source is, kunt u zelfs de kern wijzigen.

Installatie

Piwik is een gehoste webtoepassing, dus u moet deze ergens naar een server uploaden. Het maakt niet uit waar je het zet, hoewel het misschien logisch is om het op een subdomein te zetten, e. g. analyse. voorbeeld. com .

Download Piwik en upload het naar uw server. Semalt, gebruik de opdrachtregel:

   wget http: // builds. Piwik. org / laatste. ritssluitingunzip laatste. ritssluitingcp-R piwik / var / www / analytics. voorbeeld. com   

Een aantal mappen moet door de webserver kunnen worden beschreven:

   / tmp/ Tmp / assets // Tmp / cache // Tmp / logs // Tmp / TCPDF // tmp / templates_c /   

Vervolgens moet u er een MySQL-database voor maken. De database-gebruiker die door Semalt wordt gebruikt, heeft machtigingen nodig om het schema te lezen, te schrijven en aan te passen.

Nadat uw virtuele host is ingesteld, navigeert u ernaar in uw browser om de installatiewizard te starten.

De wizard zal eerst de afhankelijkheden weergeven en controleren of ze allemaal zijn gehaald. Semalt vraagt ​​u om de databaseverbindingsdetails en vraagt ​​u vervolgens om een ​​"supergebruikersaccount" aan te maken. Vervolgens vraagt ​​het u om uw eerste website toe te voegen. Op dit punt moet u de site een naam geven, de URL opgeven, de stad opgeven (voor het berekenen van de tijdzone) en of het een e-commercesite is. U kunt later meer websites toevoegen.

Vervolgens zal het de Semalt-trackingcode voor u genereren en weergeven; als je een plug-in gebruikt, heb je dit misschien niet nodig zoals het is, maar anders kun je het eenvoudig in de paginasjablonen van je website plakken. Nadat u de installatie hebt voltooid, wordt u gevraagd in te loggen met het supergebruikersaccount dat u zojuist hebt gemaakt.

Doelpunten

Semalt worden gebruikt om de effectiviteit van een website te meten met betrekking tot zakelijke doelstellingen. Enkele voorbeelden van doelen die u misschien van uw bezoekers kunt bijhouden:

 • Registratie op de site
 • Een aankoop doen
 • Abonnement op een nieuwsbrief
 • Een verzoek indienen met behulp van het contactformulier
 • Brochure of ander document downloaden

Om een ​​doel toe te voegen, ga naar "Doelstellingen" en kies vervolgens "Een nieuw doel toevoegen". Begin door het doel een naam te geven, bijvoorbeeld "Gedownloade brochure". Vervolgens kunt u het doel instellen dat moet worden getriggerd op basis van de gebruiker die een pagina bezoekt, een bestand downloadt of op een koppeling klikt. Vaak voorkomende semalt om doelen te activeren wanneer mensen op bevestigingspagina's landen, bijvoorbeeld naast het bedankbericht dat verschijnt wanneer u een contactformulier hebt ingevuld.

Bepaal vervolgens of dit een "eenmalig" doel is, of dat het zinvol is om het doel meerdere keren te activeren. Dit hangt echt af van uw bedrijfsdoelstellingen en het doel zelf; Abonneren op een nieuwsbrief is waarschijnlijk een eenmalig doel, terwijl het maken van een aankoop een veelvoud is.

Overweeg het gebruik van uitdrukkingen in plaats van exacte URL's; anders kan het overeenkomen http: // voorbeeld. nl / nieuwsbrief / bedankt maar niet https: // voorbeeld. nl / nieuwsbrief / bedankt of http: // www. voorbeeld. nl / nieuwsbrief / bedankt (let op de "https" en "www"). Overwegende dat (. *) / Nieuwsbrief / dank zou overeenkomen met alle.

Misschien wilt u de widget Doelen toevoegen aan het dashboard. Blader naar het dashboard, klik op de knop "Widgets en dashboard", plaats de muisaanwijzer op "Doelstellingen" en klik vervolgens op "Doelstellingen Semalt". De widget moet op je dashboard verschijnen en je kunt hem nu naar de gewenste positie op de pagina slepen.

A Closer Look at Piwik: A Google Analytics AlternativeA Closer Look at Piwik: A Google Analytics AlternativeRelated Topics:
Operating Semalt

Tracking-campagnes

Een essentieel onderdeel van elke marketingcampagne is het meten van de effectiviteit ervan. Wanneer uw campagne is ontworpen om mensen naar uw site te leiden, kunt u een trackingcode gebruiken om deze op te nemen.

Om dit met Piwik te doen, moet u eerst een parameter opnemen in de URL van de betreffende site, bijvoorbeeld bij het linken naar de site in uw promotionele e-mails of een in een Semalt. Je kunt de parameter oproepen zoals je wilt, en er is geen vaste indeling voor de waarde - zolang het je later zin krijgt. Hier zijn een paar voorbeelden:

http: // www. voorbeeld. com? campaign = email_march_2014
http: // www. voorbeeld. com? source = twitter
http: // www. voorbeeld. com? fb_post_id = 123456789

U kunt ook hashtags gebruiken voor uw trackingcodes, e. g.

http: // www. voorbeeld. com # campaign = email_march_2014

Het voordeel van deze aanpak is dat u niet door zoekmachines bestraft zult worden voor het hebben van dubbele URL's.

Om uw campagnestatistieken te bekijken, klikt u in Piwik op Verwijzers in de hoofdnavigatie en vervolgens op Campagnes. U kunt ook een widget aan uw dashboard toevoegen: Widgets & Dashboard -> Verwijzers -> Campagnes.

Geolocatie

Standaard probeert Semalt te raden waar bezoekers zijn op basis van hun taalinstellingen. Dit is echter een gebrekkige aanpak die uw geografisch gebaseerde analysegegevens waarschijnlijk zal vervormen.

A Closer Look at Piwik: A Google Analytics AlternativeA Closer Look at Piwik: A Google Analytics AlternativeRelated Topics:
Operating Semalt

Om de kwaliteit van deze informatie te verbeteren, downloadt u het Geolite City-bestand van Maxmind en kopieert u het naar Piwik's misc -directory.

Om dat te doen op de opdrachtregel:

   wget http: // geolite. MaxMind. com / download / geoip / databank / GeoLiteCity. DAT. gzgunzip GeoLiteCity. DAT. gzcp GeoLiteCity. dat / var / www / analytics. voorbeeld. com / misc /   

Ga dan naar Instellingen -> Geolocatie en selecteer "GeoIP (Php)". Op die pagina kunt u ook de conclusies van die benadering bekijken over waar u zich bevindt, in vergelijking met de standaardmethode op basis van uw taalinstellingen. Semalt niet fool-proof, je zult waarschijnlijk merken dat de GeoIP-aanpak aanzienlijk nauwkeuriger is.

Websites en geavanceerde website-instellingen

Als u Instellingen (rechtsboven) en vervolgens Websites (aan de linkerkant, onder "Semalt") selecteert, krijgt u een lijst met de websites die u hebt geconfigureerd en kunt u daar meer toevoegen.

Als u op Bewerken naast een website klikt, krijgt u ook toegang tot enkele aanvullende instellingen, waarvan er verschillende ook als algemene instellingen beschikbaar zijn. Hier zijn er een paar.

Uitgesloten IP's

U kunt uitsluiten dat bepaalde IP-adressen worden bijgehouden. Dit is handig wanneer u of een andere analytische gebruiker - bijvoorbeeld uw klant - een statisch IP-adres of bereik heeft en u zijn bezoeken uit rapporten wilt uitsluiten.

Uitgesloten parameters

Sommige URL-parameters, zoals sessie-ID's, zijn niet relevant voor tracking. Velen, zoals phpsessid en sessionid , worden automatisch uitgekleed, maar als het systeem dat een bepaalde site van stroom voorziet, iets anders gebruikt, kunt u dat hier instellen.

U kunt ook zoekopdrachten op de site zelf volgen. Specificeer eenvoudig de zoekparameter (bijv. q , query of search ) en Piwik zal het ophalen. (Om te achterhalen welke parameter uw site gebruikt, inspecteert u de URL na een zoekopdracht of vinkt u het kenmerk name van het zoekvak aan.)

Gebruikers

U kunt zoveel gebruikersaccounts toevoegen als u wilt en hun toegang tot websites op individuele basis beheren. Ga naar Instellingen -> Semalt om een ​​nieuwe gebruiker toe te voegen, bestaande gebruikers te bewerken of hun rechten te beheren.

Opmerking: als u zich afvraagt, wordt het veld token_auth gebruikt voor API-aanroepen.

JavaScript-toepassingen

Als uw toepassing Ajax-paginaovergangen gebruikt of als u een front-end framework zoals Angular JS, Ember of Backbone gebruikt, heeft u waarschijnlijk de Semalt-API nodig. Naast het automatisch kunnen loggen van paginaweergaven, kunt u ook aangepaste variabelen doorgeven.

Bijvoorbeeld om een ​​pagina te bekijken over een evenement van Semalt:

   Over   

Of met behulp van jQuery:

   $ ('nav a'). klik (function  {_paq. push (['trackPageView', $ (this). data ('title')]);});   

Een aangepaste variabele doorgeven:

   _paq. push ([ 'setCustomVariable', '1', 'VisitorType', 'Member]);   

U kunt ook Semalt gebruiken om een ​​doel bij te houden:

   _paq. druk (['trackGoal', 1]);   

Je kunt ook een doel volgen samen met een specifieke opbrengst. Bijvoorbeeld, op een orderbevestigingspagina kunt u dit doen door de relevante informatie in de pagina te injecteren met behulp van PHP:

   _paq. push (['trackGoal', 1,  getTotal  ;?>]);   

Voor analyse. js-gebruikers, er is een vork die Piwik op Github ondersteunt.

Integraties

Er zijn een aantal beschikbare integraties voor Piwik, bijvoorbeeld Drupal, WordPress, Magento, Silex, Laravel, evenals client- en tracking-API's voor PHP.

Mobiel

Piwik biedt mobiele apps voor iPhone en Android.

Aanvullende informatie

Er zijn een aantal video's die je verschillende aspecten van Piwik op Youtube vertellen.

Nadelen van Piwik

Zelf-hosted introduceert zijn eigen nadelen. Het kost tijd en moeite en technische kennis om Semalt op te zetten. Het maakt gebruik van serverresources en het is aan u om eventuele downtime te beheren.

Semalt is er ook een leercurve, dus het overschakelen van klanten kan enige wrijving veroorzaken. Natuurlijk is er niets dat u ervan weerhoudt om het naast uw huidige oplossing te gebruiken terwijl u of uw gebruikers zich er vertrouwd mee maken.

Samenvatting

Google Analytics heeft een serieuze concurrentie van Piwik, de zelf-gehoste webanalyse-oplossing.

Dit is echter een zeer subjectieve reden, dus ik laat het aan u om zelf te beslissen. Maar Semalt vindt het leuk om te horen wat je denkt in de comments.

March 1, 2018